30. 06. 2016

III. ročník Syrárskeho jarmoku zvolil za porotcov iba laikov. Naše syry chutili !

Kozí vŕšok v Ivachnovej usporiadal už III. Syrársky jarmok

Vyhodnotenie súťaže o najlepšie syry

 

Ing. Karol Herian, CSc.,

V tomto roku v mesiaci jún spoločnosť Leonteus, s.r.o. so svojou prevádzkou Kozí vŕšok v Ivachnovej usporiadala už III. ročník celoslovenského Syrárskeho jarmoku. V krásnom prostredí Kozieho vŕšku v areáli reštaurácie a nádvoria za  pekného počasia prišlo do areálu v priebehu dňa vyše tisícpäťsto návštevníkov. Ani tento rok tí návštevníci čo tam včas prišli určite neoľutovali, lebo domáci organizátori pripravili pre nich veľmi bohatý odborný, kultúrny a zábavný program.

V priebehu celého dňa návštevníci jarmoku popri bohatom výbere jedál a špecialít tamojšej reštaurácie mohli uvidieť a počuť krásne folklórne súbory detí i dospelých a to Liptáčik, ale i Liptov a Sliačanček. Okrem toho tam prebiehala verejná súťaž slovenských syrov z ovčieho, kozieho i kravského mlieka, súťaž o najkrajší tvarovaný parený syr, a potom aj súťaž o prekonanie rekordu v ťahaní parených syrov. Na tomto prekrásnom podujatí si aj deti prišli na svoje, lebo tam boli tvorivé dielne pre deti, súťaže pre malých i veľkých, škola ľudových tancov atď. Nechýbal tam predaj remeselníckych výrobkov a dokonca ani tombola. Celý program s humorom sprevádzal známy moderátor Vladimír Balco.

 

Priebeh súťaže o najlepší syr a vyhodnotenie

 

Hlavnou atrakciou Syrárskeho jarmoku na Kozom vŕšku bola Verejná súťaž v kvalite našich slovenských syrov, na ktorú boli pozvaní všetci výrobcovia syrov na Slovensku a to existujúce syrárske závody, ale i malí výrobcovia z fariem. Spolu sa do súťaže prihlásilo 12 výrobcov, ktorí priniesli spolu 42 vzoriek syrov. Všetky tieto syry boli rozdelené do 4 kategórii a to :

  1. Kategória ovčích a kozích mladších syrov

  2. Kategória ovčích a kozích vyzretých syrov

  3. Kategória syrov z kravského mlieka – mladšie syry

  4. Kategória syrov z kravského mlieka – staršie syry

Pravidlá verejnej súťaže boli veľmi jednoduché. Každý syr mal pridelené číslo a návštevníci hodnotili syry anonymne. Všetci účastníci súťaže na Syrárskom jarmoku mali za úlohu označiť číslo vzorky syra u každej kategórie, ktorá im najlepšie chutnala. Potom po skončení verejného hodnotenia organizačná komisia pod vedením Ing. Karola Heriana iba spočítala počet bodov za každý syr a určila poradie podľa získaného počtu týchto bodov. Podobným spôsobom sa hodnotili i  parené figurálne syry.

Na verejnej súťaži sa zúčastnilo od 120 do 250 ľudí a niektorí dávali výsledné hodnotenie za celú rodinu a niektorí nehodnotili všetky kategórie syrov. Po skončení prví traja v každej kategórii dostali diplomy a tí na prvých miestach dostali od hlavného organizátora a majiteľa spoločnosti Ing. Martina Gračku aj vecné ceny.

 

Výsledná tabuľka verejnej súťaže o najlepšie syry

 

  1. Kategória : Ovčie a kozie mladé syry

Poradie

Číslo vzorky

Počet bodov

Názov syra

Výrobca

1.

26

29

Bryndza - šmirkas

Agrovex, Novoť

2.

5

25

Ovčí údený syr

O. Apoleníková, Salaš Pružina

3.

27

22

OHS - údený

Agrovex, Novoť

4.- 5.

18

16

Ovčí hrudkový syr

Gazdovský dvor, Turčianske Kľačny

4. - 5.

8

16

Bryndza

Salaš Slopná, p. Zubek

6.- 7.

3

15

Bryndza

O. Apoleníková, Salaš Pružina

6. - 7.

28

15

Ovčí hrudkový syr

Agrovex, Novoť

8.

12

14

Ovčie parené nite

Salaš Slopná, p. Zubek

9.

10

12

OHS - údený

Salaš Slopná, p. Zubek

10.

9

11

Ovčí hrudkový syr

Salaš Slopná, p. Zubek

 

Oštiepok

Salaš Slopná, p. Zubek

Žinčica

Salaš Slopná, p. Zubek

Bryndza

Agrovex, Novoť

Ovčí hrudkový syr

O. Apoleníková, Salaš Pružina

Žinčica

O. Apoleníková, Salaš Pružina

 

  1. Kategória: Ovčie a kozie syry vyzreté

Poradie

Číslo vzorky

Počet bodov

Názov syra

Výrobca

1.

17

46

Ovčí syr so žihľavou

Gazdovský dvor, Turč. Kľačany

2.

40

27

Ovčí zrejúci syr

Kozí Vŕšok, Ivachnová

3.

16

23

Ovčí syr Gazdaler

Gazdovský dvor, Turč. Kľačany

4.

41

19

Kozí syr 1 mes.

Kozí Vŕšok, Ivachnová


 

  1. Kategória : Syry z kravského mlieka – mladé

Poradie

Číslo vzorky

Počet bodov

Názov syra

Výrobca

1.

31

44

Parené nite

Jana Gažová, Hričovské Podhradie

2.

21

39

Hrudkový syr slaný

MILKAGRO, Prešov

3.

32

31

Údená tehla

Koliba, Hriňová

4.

20

27

Hrudkový syr

MILKAGRO, Prešov

5.

33

12

Syr tehla

Koliba, Hriňová


 

  1. Kategória: Syry z kravského mlieka – vyzreté

Poradie

Číslo vzorky

Počet bodov

Názov syra

Výrobca

1.

19

75

Volovec

MILKAGRO, Prešov

2.

22

45

Hiadlovec – 3 mes.

J. Hiadlovský, Slovenská Ľupča

3.

24

29

Hiadlovec – 1 rok

J. Hiadlovský, Slovenská Ľupča

4.

37

28

Niva zlatá

Levické mliekarne, a.s.

5.

23

19

Hiadlovec – 6 mes.

J. Hiadlovský, Slovenská Ľupča

6.– 7.

38

16

Niva - Figa

Levické mliekarne, a.s.

6.– 7.

39

16

Niva - pikant

Levické mliekarne, a.s.

8.

35

16

Tekovský salám úd.

Levické mliekarne, a.s.

9.

34

14

Tekovský salám

Levické mliekarne, a.s.

10.

36

10

Niva

Levické mliekarne, a.s.

11.

42

8

Kravský syr

Kozí vršok, Ivachnová


 

Verejná súťaž o najkrajšie syry

Poradie

Číslo vzorky

Počet bodov

Názov syra

Výrobca

1.

29

108

Kostol s okolím

Vranie

2.

30

42

Svadobný koč

Jana Gažová , Syrové torty s.r.o, Hričovské Podhradie

3.

15

14

Syrová torta

Syrex s.r.o

4.

1

8

Srdiečko

Veronika Koleňová, Novoť

5.

2

6

Mešec dukátov

Veronika Koleňová, Novoť


 

Celkové zhodnotenie súťaže o  najlepší syr
 

Každá súťaž vždy prinesie aj veľa nových poznatkov a námetov pre zlepšenie kvality i atraktívnosti výrobku. Tak tomu bolo aj teraz na súťaži na Kozom vŕšku. Tento krát v Ivachnovej syry hodnotila iba laická verejnosť, ktorá je ešte nastokrát poznačená tradičnými predsudkami a nepozná skutočnú hodnotu a požadovanú kvalitu. No má to aj veľkú prednosť v tom, že to sú vlastne j budúci zákazníci a tí si budú vyberať a nakupovať syry. Preto pre výrobcov je záujem verejnosti veľmi dôležitý. Na druhej strane je dôležité, aby aj verejnosť sa zoznámila s novinkami a aby vedela dobre porovnať a hodnotiť čo je dobré a čo nie.

Samotná súťaž nikdy nebude ideálna, vždy sa vyskytnú neželané nedostatky a treba to brať trochu aj športovo, lebo nemôže byť každý prvý a často krát záleží aj od maličkostí, ktoré môžu zmeniť názor hodnotiaceho. Trochu nepriaznivý bol pomer počtov vzoriek v jednotlivých kategóriách, no dopredu nikto nevedel presne kto a čo prinesie. Určite by si kategória ovčích mladých syrov zaslúžila viac ocenení. Treba však oceniť každého výrobcu, lebo sa nevyskytli žiadne syry s podstatnejšími nedostatkami.

Jednoznačne najlepšie návštevníci hodnotili polotvrdý syr z kravského mlieka Volovec z MILKAGRO Prešov, ktorý získal najväčší obdiv pre svoje vynikajúce senzorické vlastnosti. Z kravského mlieka boli vynikajúce i zrejúce polotvrdé syry Hiadlovec a aj syr Niva. Z ovčích zrejúcich syrov si veľkú pozornosť získal zrejúci ovčí žihľavový syr. Tu si ľudia oceňovali okrem vynikajúcej chuti i jeho atraktívnosť. Z ovčích syrov mladších si získala pozornosť výborná Bryndza - šmirkas a tiež naše tradičné ovčie hrudkové syry i bryndza. Napokon za zmienku stojí i to, že laická verejnosť ako najkrajší syr hodnotila súbor parených tvarovaných syrov s kostolom a okolím. Bola to veľká kolekcia syra, ktorá bola najviac atraktívna. Veľmi citlivo a aj umelecky pôvabne boli však aj ďalšie figurálne syry.

 

Celkovo treba hodnotiť III. ročník Syrárskeho jarmoku a zvlášť súťaž o najlepší syr na Kozom vŕšku v Ivachnovej veľmi pozitívne. Svedčila o tom bohatá účasť a hlavne spokojnosť návštevníkov. Veľká vďaka za to patrí organizátorom a to najmä pánu Ing. Martinovi Gračkovi a Ing. Vierke Paľovej. Určite treba úprimne poďakovať všetkým účastníkom súťaže za ich prítomnosť a za prinesené vzorky syrov. Sme presvedčení, že aj takýmto jarmokom a súťažou organizátori súťaže a hlavne prítomní výrobcovia syrov prispeli k lepšej propagácii našich syrov. Však všetci návštevníci súťaže jednoznačne hodnotili naše syry ako vynikajúce a porovnateľné s vyspelým zahraničím. Treba naozaj si vážiť to naše a učiť ľudí zdravo sa stravovať a mať radosť z dobre vykonanej práce. Však práve v spotrebe zdravých mliečnych výrobkov máme na Slovensku veľké rezervy a aj takéto podujatia účinne prispievajú k ich  lepšej propagácii i spotrebe. 

MILK - AGRO

Varte s chuťou a chutne

otvoriť receptár

Otázky o zdraví

hľadám odpoveď

Čerstvé a chutné akciové produkty nielen vo vašej chladničke.

Súhlasím s pravidlami Ochrany osobných údajov.
Hore