Kozí vŕšok v Ivachnovej usporiadal už III. Syrársky jarmok
Vyhodnotenie súťaže o najlepšie syry
Ing. Karol Herian, CSc.,
V tomto roku v mesiaci jún spoločnosť Leonteus, s.r.o. so svojou prevádzkou Kozí vŕšok v Ivachnovej usporiadala už III. ročník celoslovenského Syrárskeho jarmoku. V krásnom prostredí Kozieho vŕšku v areáli reštaurácie a nádvoria za pekného počasia prišlo do areálu v priebehu dňa vyše tisícpäťsto návštevníkov. Ani tento rok tí návštevníci čo tam včas prišli určite neoľutovali, lebo domáci organizátori pripravili pre nich veľmi bohatý odborný, kultúrny a zábavný program.
V priebehu celého dňa návštevníci jarmoku popri bohatom výbere jedál a špecialít tamojšej reštaurácie mohli uvidieť a počuť krásne folklórne súbory detí i dospelých a to Liptáčik, ale i Liptov a Sliačanček. Okrem toho tam prebiehala verejná súťaž slovenských syrov z ovčieho, kozieho i kravského mlieka, súťaž o najkrajší tvarovaný parený syr, a potom aj súťaž o prekonanie rekordu v ťahaní parených syrov. Na tomto prekrásnom podujatí si aj deti prišli na svoje, lebo tam boli tvorivé dielne pre deti, súťaže pre malých i veľkých, škola ľudových tancov atď. Nechýbal tam predaj remeselníckych výrobkov a dokonca ani tombola. Celý program s humorom sprevádzal známy moderátor Vladimír Balco.
Priebeh súťaže o najlepší syr a vyhodnotenie
Hlavnou atrakciou Syrárskeho jarmoku na Kozom vŕšku bola Verejná súťaž v kvalite našich slovenských syrov, na ktorú boli pozvaní všetci výrobcovia syrov na Slovensku a to existujúce syrárske závody, ale i malí výrobcovia z fariem. Spolu sa do súťaže prihlásilo 12 výrobcov, ktorí priniesli spolu 42 vzoriek syrov. Všetky tieto syry boli rozdelené do 4 kategórii a to :
-
Kategória ovčích a kozích mladších syrov
-
Kategória ovčích a kozích vyzretých syrov
-
Kategória syrov z kravského mlieka – mladšie syry
-
Kategória syrov z kravského mlieka – staršie syry
Pravidlá verejnej súťaže boli veľmi jednoduché. Každý syr mal pridelené číslo a návštevníci hodnotili syry anonymne. Všetci účastníci súťaže na Syrárskom jarmoku mali za úlohu označiť číslo vzorky syra u každej kategórie, ktorá im najlepšie chutnala. Potom po skončení verejného hodnotenia organizačná komisia pod vedením Ing. Karola Heriana iba spočítala počet bodov za každý syr a určila poradie podľa získaného počtu týchto bodov. Podobným spôsobom sa hodnotili i parené figurálne syry.
Na verejnej súťaži sa zúčastnilo od 120 do 250 ľudí a niektorí dávali výsledné hodnotenie za celú rodinu a niektorí nehodnotili všetky kategórie syrov. Po skončení prví traja v každej kategórii dostali diplomy a tí na prvých miestach dostali od hlavného organizátora a majiteľa spoločnosti Ing. Martina Gračku aj vecné ceny.
Výsledná tabuľka verejnej súťaže o najlepšie syry
-
Kategória : Ovčie a kozie mladé syry
Poradie |
Číslo vzorky |
Počet bodov |
Názov syra |
Výrobca |
||
1. |
26 |
29 |
Bryndza - šmirkas |
Agrovex, Novoť |
||
2. |
5 |
25 |
Ovčí údený syr |
O. Apoleníková, Salaš Pružina |
||
3. |
27 |
22 |
OHS - údený |
Agrovex, Novoť |
||
4.- 5. |
18 |
16 |
Ovčí hrudkový syr |
Gazdovský dvor, Turčianske Kľačny |
||
4. - 5. |
8 |
16 |
Bryndza |
Salaš Slopná, p. Zubek |
||
6.- 7. |
3 |
15 |
Bryndza |
O. Apoleníková, Salaš Pružina |
||
6. - 7. |
28 |
15 |
Ovčí hrudkový syr |
Agrovex, Novoť |
||
8. |
12 |
14 |
Ovčie parené nite |
Salaš Slopná, p. Zubek |
||
9. |
10 |
12 |
OHS - údený |
Salaš Slopná, p. Zubek |
||
10. |
9 |
11 |
Ovčí hrudkový syr |
Salaš Slopná, p. Zubek |
||
|
Oštiepok |
Salaš Slopná, p. Zubek |
||||
Žinčica |
Salaš Slopná, p. Zubek |
|||||
Bryndza |
Agrovex, Novoť |
|||||
Ovčí hrudkový syr |
O. Apoleníková, Salaš Pružina |
|||||
Žinčica |
O. Apoleníková, Salaš Pružina |
-
Kategória: Ovčie a kozie syry vyzreté
Poradie |
Číslo vzorky |
Počet bodov |
Názov syra |
Výrobca |
1. |
17 |
46 |
Ovčí syr so žihľavou |
Gazdovský dvor, Turč. Kľačany |
2. |
40 |
27 |
Ovčí zrejúci syr |
Kozí Vŕšok, Ivachnová |
3. |
16 |
23 |
Ovčí syr Gazdaler |
Gazdovský dvor, Turč. Kľačany |
4. |
41 |
19 |
Kozí syr 1 mes. |
Kozí Vŕšok, Ivachnová |
-
Kategória : Syry z kravského mlieka – mladé
Poradie |
Číslo vzorky |
Počet bodov |
Názov syra |
Výrobca |
1. |
31 |
44 |
Parené nite |
Jana Gažová, Hričovské Podhradie |
2. |
21 |
39 |
Hrudkový syr slaný |
MILKAGRO, Prešov |
3. |
32 |
31 |
Údená tehla |
Koliba, Hriňová |
4. |
20 |
27 |
Hrudkový syr |
MILKAGRO, Prešov |
5. |
33 |
12 |
Syr tehla |
Koliba, Hriňová |
-
Kategória: Syry z kravského mlieka – vyzreté
Poradie |
Číslo vzorky |
Počet bodov |
Názov syra |
Výrobca |
1. |
19 |
75 |
Volovec |
MILKAGRO, Prešov |
2. |
22 |
45 |
Hiadlovec – 3 mes. |
J. Hiadlovský, Slovenská Ľupča |
3. |
24 |
29 |
Hiadlovec – 1 rok |
J. Hiadlovský, Slovenská Ľupča |
4. |
37 |
28 |
Niva zlatá |
Levické mliekarne, a.s. |
5. |
23 |
19 |
Hiadlovec – 6 mes. |
J. Hiadlovský, Slovenská Ľupča |
6.– 7. |
38 |
16 |
Niva - Figa |
Levické mliekarne, a.s. |
6.– 7. |
39 |
16 |
Niva - pikant |
Levické mliekarne, a.s. |
8. |
35 |
16 |
Tekovský salám úd. |
Levické mliekarne, a.s. |
9. |
34 |
14 |
Tekovský salám |
Levické mliekarne, a.s. |
10. |
36 |
10 |
Niva |
Levické mliekarne, a.s. |
11. |
42 |
8 |
Kravský syr |
Kozí vršok, Ivachnová |
Verejná súťaž o najkrajšie syry
Poradie |
Číslo vzorky |
Počet bodov |
Názov syra |
Výrobca |
1. |
29 |
108 |
Kostol s okolím |
Vranie |
2. |
30 |
42 |
Svadobný koč |
Jana Gažová , Syrové torty s.r.o, Hričovské Podhradie |
3. |
15 |
14 |
Syrová torta |
Syrex s.r.o |
4. |
1 |
8 |
Srdiečko |
Veronika Koleňová, Novoť |
5. |
2 |
6 |
Mešec dukátov |
Veronika Koleňová, Novoť |
Celkové zhodnotenie súťaže o najlepší syr
Každá súťaž vždy prinesie aj veľa nových poznatkov a námetov pre zlepšenie kvality i atraktívnosti výrobku. Tak tomu bolo aj teraz na súťaži na Kozom vŕšku. Tento krát v Ivachnovej syry hodnotila iba laická verejnosť, ktorá je ešte nastokrát poznačená tradičnými predsudkami a nepozná skutočnú hodnotu a požadovanú kvalitu. No má to aj veľkú prednosť v tom, že to sú vlastne j budúci zákazníci a tí si budú vyberať a nakupovať syry. Preto pre výrobcov je záujem verejnosti veľmi dôležitý. Na druhej strane je dôležité, aby aj verejnosť sa zoznámila s novinkami a aby vedela dobre porovnať a hodnotiť čo je dobré a čo nie.
Samotná súťaž nikdy nebude ideálna, vždy sa vyskytnú neželané nedostatky a treba to brať trochu aj športovo, lebo nemôže byť každý prvý a často krát záleží aj od maličkostí, ktoré môžu zmeniť názor hodnotiaceho. Trochu nepriaznivý bol pomer počtov vzoriek v jednotlivých kategóriách, no dopredu nikto nevedel presne kto a čo prinesie. Určite by si kategória ovčích mladých syrov zaslúžila viac ocenení. Treba však oceniť každého výrobcu, lebo sa nevyskytli žiadne syry s podstatnejšími nedostatkami.
Jednoznačne najlepšie návštevníci hodnotili polotvrdý syr z kravského mlieka Volovec z MILKAGRO Prešov, ktorý získal najväčší obdiv pre svoje vynikajúce senzorické vlastnosti. Z kravského mlieka boli vynikajúce i zrejúce polotvrdé syry Hiadlovec a aj syr Niva. Z ovčích zrejúcich syrov si veľkú pozornosť získal zrejúci ovčí žihľavový syr. Tu si ľudia oceňovali okrem vynikajúcej chuti i jeho atraktívnosť. Z ovčích syrov mladších si získala pozornosť výborná Bryndza - šmirkas a tiež naše tradičné ovčie hrudkové syry i bryndza. Napokon za zmienku stojí i to, že laická verejnosť ako najkrajší syr hodnotila súbor parených tvarovaných syrov s kostolom a okolím. Bola to veľká kolekcia syra, ktorá bola najviac atraktívna. Veľmi citlivo a aj umelecky pôvabne boli však aj ďalšie figurálne syry.
Celkovo treba hodnotiť III. ročník Syrárskeho jarmoku a zvlášť súťaž o najlepší syr na Kozom vŕšku v Ivachnovej veľmi pozitívne. Svedčila o tom bohatá účasť a hlavne spokojnosť návštevníkov. Veľká vďaka za to patrí organizátorom a to najmä pánu Ing. Martinovi Gračkovi a Ing. Vierke Paľovej. Určite treba úprimne poďakovať všetkým účastníkom súťaže za ich prítomnosť a za prinesené vzorky syrov. Sme presvedčení, že aj takýmto jarmokom a súťažou organizátori súťaže a hlavne prítomní výrobcovia syrov prispeli k lepšej propagácii našich syrov. Však všetci návštevníci súťaže jednoznačne hodnotili naše syry ako vynikajúce a porovnateľné s vyspelým zahraničím. Treba naozaj si vážiť to naše a učiť ľudí zdravo sa stravovať a mať radosť z dobre vykonanej práce. Však práve v spotrebe zdravých mliečnych výrobkov máme na Slovensku veľké rezervy a aj takéto podujatia účinne prispievajú k ich lepšej propagácii i spotrebe.