22. 07. 2017

Víno ako liek

Takzvaný francúzsky paradox, ktorý neplatí len o Francúzoch, ale aj o Talianoch, Grékoch a obyvateľoch krajín, kde sa pravidelne popíja dobre vínko.

Spočíva vo fakte, že navzdory konzumácii potravín s vysokým podielom tukov a bielkovín (a nedostatku pohybu) sa tam zaznamenáva najnižšia úmrtnosť na srdcovo-cievne ochorenia.

Vedci, skúmajúci tento jav, pripomínajú, že:


• aby bol účinok na zdravie pozitívny, je potrebné dodržiavať dve zásady v pití vína, a to pravidelnosť a miernosť,
víno obsahuje desiatky flavonoidov, ich množstvo a zloženie určuje najmä odroda a zemepisná poloha, pričom dôležitým parametrom je zloženie pôdy, z ktorej vinič čerpá minerálne látky,
k najznámejším patrí resveratrol; pri medicínskych pokusoch, pri ktorých resveratrol preukázal takmer zázračné liečivé účinky, sa však používali množstvá, ktoré bežným pitím vína nedosiahneme. Vo víne ale resveratrol účinkuje v kombinácii s množstvom iných látok, ktoré jeho prospešné pôsobenie na zdravie podporujú,
víno obsahuje antioxidanty, ktoré pomáhajú redukovať tvorbu oxidovaného lipoproteínu, ktorý je považovaný za hlavnú príčinu kôrnatenia ciev a vzniku trombóz,
víno znižuje hladinu LDL (takzvaného zlého) cholesterolu, ktorý cievam škodí a zvyšuje podiel potrebného HDL (takzvaného dobrého) cholesterolu, ktorý cievy chráni,
triesloviny vo víne podporujú trávenie, majú priaznivý vplyv na sliznice tráviaceho traktu a majú antibakteriálne účinky,
organické kyseliny vo víne pomáhajú tráviť bielkoviny v potrave a uľahčujú trávenie tukov a ďalších látok nerozpustných vo vode,
• antioxidanty vo víne, spolu s alkoholom, majú povzbudivý účinok na nervový systém a zvyšujú prítok krvi do mozgu. Zároveň zvyšujú hladinu serotonínu a tým prispievajú k pocitu pohody a dobrej nálady,
• víno nielenže podporuje funkcie imunitného systému, ale víno samotné, najmä červené, ničí viaceré druhy baktérií, vyvolávajúce infekcie tráviaceho traktu,
všetky tieto, a mnohé ďalšie, pozitívne účinky vína platia pri miernej a pravidelnej konzumácii vína.

Víno obsahuje alkohol, o ktorom nikto nepochybuje, že jeho nadmerná konzumácia škodí. Zároveň je alkohol silne návykovou látkou. Pri istom množstve začínajú škodlivé účinky alkoholu vo víne prevažovať nad jeho pozitívnymi vlastnosťami. A kedy ešte môžeme hovoriť o miernej konuzmácii vína? O tom medzi vedcami nepanuje úplná zhoda. Zdravé množstvo závisí od telesnej hmotnosti, veku, zdravotného stavu a aktuálnej fyzickej a psychickej kondície. Odporúča sa obmedziť množstvo vína na 1 až 1,5 decilitrov denne pre ženy a 2 až 3 decilitre vína denne pre mužov.  

MILK - AGRO

Varte s chuťou a chutne

otvoriť receptár

Otázky o zdraví

hľadám odpoveď

Čerstvé a chutné akciové produkty nielen vo vašej chladničke.

Súhlasím s pravidlami Ochrany osobných údajov.
Hore