Školský rok sme úspešne odštartovali a nastal čas príprav každodennej desiaty. A pretože vieme, že vyberavé detské jazýčky sa nie vždy uspokoja s jednoduchým chlebíkom s maslom, vybrali sme pár receptov na chutné a na prípravu veľmi jednoduché pochúťky z lístkového cesta.
Či už si pripravíte cesto doma podľa domáceho receptu, alebo siahnete po polotovare veríme, že sa nami necháte inšpirovať a spestríte deň nie len deťom v škole...
Paradajkové koláčiky
Potrebujeme:
lístkové cesto
3 paradajky
1 vajce
1 strúčik cesnaku
niekoľko lístkov bazalky
soľ a čierne korenie
olej
Postup:
Lístkové cesto si rozvaľkáme a nakrájame na štvorce alebo iné tvary. Tie preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Každý kúsok potrieme rozšľahaným vajíčkom. Paradajky nakrájame na plátky a na každý kúsok cesta položíme jeden. Posypeme čiernym korením a troškou soli. Pečieme pri teplote 180°C približne 15 minút.
Lístky bazalky nakrájame nadrobno a pridáme k nim pretlačený cesnak a trošku oleju. Touto zmesou potrieme upečené koláčiky.
Makový mrežovník
Potrebujeme:
1 lístkové cesto
100 g maku
50 g práškového cukru
Šťava z ½ citróna
1 vajce
Postup:
Lístkové cesto rozdelíme na 1/3 + 2/3. Väčšiu časť rozvaľkáme a narežeme na štvorce, alebo obdĺžniky, tak veľké aby sa pohodlne vošli do škatuľky na desiatu.
Mak pomelieme, zmiešame s cukrom, citrónovou šťavou a trochou prevarenej vody, tak aby sme získali tuhú zmes.
Plnku dáme na cesto, do stredu. Okraje necháme voľne.
Rozvaľkáme druhu časť cesta a ostrým nožom v ňom urobíme zárezy tak, aby jednotlivé rady boli od seba asi 1 cm a susedný zárez bol vždy v priestore medzi. Potom plát nakrájame na rovnaký počet štvorcov, alebo obdĺžnikov, ako máme na plechu. Každý kúsok jemne natiahneme a priložíme na diel s plnkou. Okraje popritláčame. Potrieme rozšľahaným vajcom a dáme upiecť do vyhriatej rúry. Vychladnuté poprášime cukrom.
Tyčinky s prosciuttom
Potrebujeme:
1 lístkové cesto
35 g šunky prosciutta
1 vajce
Postup:
Najskôr si lístkové cesto trochu rozvaľkáme. Trochu ho potrieme rozšľahaným vajcom a naukladáme naň šunku. Potom rozkrájame cesto spolu so šunkou na pásiky, zvrtneme do vrkoča, položíme na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme vajíčkom. Pečieme v rozohriatej rúre pri 200 °C cca 12 minút.
Slimáky
Potrebujeme:
1 lístkové cesto
50 g šunky, alebo salámy
50 g plátkového syra
Soľ, korenie, bylinky podľa chuti
Kečup, majonéza, alebo nátierkové maslo
Môžeme pridať aj kyslú uhorku, čerstvé paradajky, papriku
Postup:
Cesto vyvaľkáme asi ma 4-5 mm. Ak chceme môžeme ho potrieme kečupom, alebo nátierkovým maslom. Na cesto naukladáme tesne vedľa seba šunku, alebo salámu. Na to navrstvíme syr.
Cesto zrolujeme a narežeme na 3-4 cm. Kúsky ukladáme na plech a pečieme.
Hot dog
Potrebujeme:
500 g lístkového cesta
500 g tenkých párkov
50 g syra
1 vajce
Postup:
Cesto vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika s hrúbkou 4-5 mm. Cesto narežeme na prúžky hrubé 1,5 – 2 cm. Z párkov odstránime obal, stred narežeme a do vzniknutého otvoru vtlačíme nastrúhaný syr. Párky špirálovito obalíme pásikmi cesta.
Plech vystelieme papierom na pečenie a uložíme naň obalené párky.
Povrch potrieme rozšľahaným vajíčkom, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 15-20 minút pri teplote 200 stupňov. Môžeme podávať teplé ale aj studené.
Bryndzové taštičky
Potrebujeme:
1 lístkové cesto
250 g bryndze
1 čajová lyžička sladkej červenej papriky
1 menšiu cibuľu, alebo pažítku
Postup:
Cibuľu nakrájame nadrobno, zmiešame s bryndzou a paprikou.
Lístkové cesto vyvaľkáme asi na 3-5mm vykrajujeme formou na pirohy, alebo narežeme na štvorce. Opäť platí, že veľkosť štvorca by mala byť taká aby sa zmestil do nádobky na desiatu. Do každého dielu dáme primerané množstvo plnky a preložíme na polovicu. Okraje dobre popritláčame.
Pečieme v rúre na 180°C približne 15 minút.
Košíčky
Pripravujeme vo forme na muffiny.
Cesto vyvaľkáme na 3-5mm a vykrajujeme z nich kolieska asi o 2 cm väčšie ako je otvor formy. Každý otvor najprv vyplníme papierom na pečenie, potom do neho vložíme koliesko z cesta.
Ako náplne môžeme potom pripraviť:
Špenátovú s lahôdkovým tofu
Potrebujeme:
1 cibuľa
2-3 strúčiky cesnaku
2 lyžice olivového oleja
300g listového špenátu
2x 180g tofu lahôdkové
4 sušené paradajky
1 vajíčko soľ
Postup:
Najemno nakrájanú cibuľu a cesnak orestujte na oleji, pridajte špenát, soľ a poduste do mäkka. Pridajte rozdrvené tofu a premiešajte cca 2 minúty. Kolieska naplňte pripravenou zmesou, zahnite okraje, potrite vajíčkom, ozdobte kúskom sušenej paradajky.
Šunková s vajíčkom
Potrebujeme:
300 g šunky
4 vajcia
200 g tvrdého syra Volovec, alebo Sabinovská tehla
Soľ, koreniny a bylinky podľa chuti
Postup:
Šunku nakrájame na drobno zmiešame s nastrúhaným syrom a vajíčkami. Dochutíme korením a bylinkami podľa chuti dosolíme
Pečte pri teplote 180˚C 20 min.