16. 01. 2018

Tvaroh - geniálna surovina

Už 3000 rokov pred naším letopočtom vraj starí Mezopotámčania vyrábali hmotu podobnú nášmu tvarohu.

Legenda hovorí, že tvaroh vznikol celkom náhodne. Istý obchodník, ktorý cestoval po púšti, napustil vaky vytvorené z ovčích žalúdkov mliekom. Kombinácia enzýmov zo zvieracieho žalúdka, horké klíma púšte a diery vo vakoch spôsobené chôdzou cestovateľovej ťavy spôsobili, že sa mlieko vyzrážalo do podoby tvarohu. Či je táto historka pravdivá či nie, to už nikto nedokáže. Možné to celkom je. V každom prípade tak ľudstvo získalo kvalitnú surovinu vhodnú pre naše zdravie.

Tvaroh je ľahko stráviteľný, obsahuje veľa zdraviu prospešných látok. Je bohatý na  vápnik , draslík, horčík, mangán, zinok, meď, selén, nechýbajú aminokyseliny – lyzín, metionín, ideálny produkt k znižovaniu cholesterolu. Tvaroh normalizuje proces krvotvorby, nervového systému a metabolizmu. Ideálny je na večeru, pretože podporuje dobré zdravie a spánok. Obsahuje totiž minimum sacharidov a pomaly sa vstrebávajúce kaseinové bielkoviny. Teda vás nadlho zasýti. V tvarohu nájdete veľa vitamínov a minerálov – vitamín B6, B12, A, C, D, E, riboflavín, tiamín, kyselinu listovú a dokonca aj betakarotén. Radi ho konzumujú športovci, ktorým pomáha v raste svalov, ale aj ľudia pri redukčnej diéte. Pomôže im zahnať hlad bez zbytočne získaných kalórií.

Tvaroh si môžete pripraviť na rôzne spôsoby, na sladko aj slano. Do slaných nátierok stačí pridať trocha soli, sušených byliniek, sušenej papriky, prípadne nasekanú cibuľku, pažítku alebo pór. S takouto nátierkou na celozrnnom chlebíku máte o zdravú a diétnu večeru postarané. Podobne na sladko stačí zamiešať med alebo cukor, prípadne kakao alebo rôzne druhy ovocia. Sladký či slaný tvaroh sa hodí pridať do palaciniek alebo vykúzlite slávnostný pohár, kde sladkú verziu skombinujete s piškótami, kakaom a ovocím.

Najlepšie na týchto lahôdkach je fakt, že vlastne vôbec nemaškrtíte, iba sa staráte o svoje zdravie.  

 

MILK - AGRO

Varte s chuťou a chutne

otvoriť receptár

Otázky o zdraví

hľadám odpoveď

Čerstvé a chutné akciové produkty nielen vo vašej chladničke.

Súhlasím s pravidlami Ochrany osobných údajov.
Hore