08. 03. 2017

Škodia mliečne výrobky v tehotenstve?


Tehotenstvo a mliečne výrobky: Áno či nie?

Správna strava a výživa je veľmi dôležitá najmä v tehotenstve.
Aby plod, ktorý rastie v tele mamičky mal úplne všetko, čo potrebuje, mali by ste jesť vyvážené a zdravé potraviny, ktoré si sami pripravíte.
Mnohokrát si však budúce mamičky kladú otázku ohľadom rôznych potravín.
Medzi tie patria napríklad aj mliečne výrobky.
Sú v tehotenstve vhodné, alebo je to skôr naopak?
 

Mlieko a mliečne výrobky sa vždy považovali za veľmi zdravé potraviny, ktoré sa konzumujú po celom svete. Už v detstve ste mohli počúvať svojich rodičov a najmä mamy, ktoré neustále hovorili, aby ste si na raňajky či desiatu dali jogurt alebo pohár mlieka. Mliečne výrobky sú skvelým zdrojom vápnika, ktorý potrebujete aj v tehotenstve, no nie všetky sú pre vás v tomto období života vhodné.
 

Vhodné mliečne výrobky

Medzi najvhodnejšie mliečne výrobky patria najmä tie zakysané. Ďalej sú to syry a tvarohy. Prečo sú práve tieto druhy potravín vhodné?

Zakysané mliečne výrobky sú zo všetkých najľahšie stráviteľné a majú nižší obsah mliečneho cukru (známy aj pod názvom laktóza). Vďaka tomu, že ho rýchlo vytrávite, nebude v tele príliš dlho a nenapácha škody, ktoré by mohli urobiť iné, ťažšie stráviteľné výrobky. Vďaka kyslosti, ktorú zakysané potraviny majú sa využíva lepšie vápnik, ktorý je skvelý pre budovanie silných a zdravých kostí. Tvrdé a čerstvé syry, ako aj  tvarohy sú vhodné najmä pre vysoký podiel už spomínaného vápnika. Majú jeden z najvyšších obsahov tohto minerálu a o bielkovinách ani nehovoríme. Tie sú rovnako dôležité pre budovanie svalovej hmoty.
 

Nevhodné mliečne výrobky

Syry sú síce veľmi dobré pre vás a vaše nenarodené dieťatko, no mali by ste sa vyhýbať najmä tým s plesňou, napríklad Niva alebo Hermelín a taveným, kvôli ich vysokému obsahu soli. Ak naň máte chuť, môžete si ho dať, no nepreháňajte to s ním a radšej si doprajte len naozaj malý kúsok.

Hlavne si však dávajte pozor, aby syry, či už tvrdé, alebo čerstvé, boli vyrobené z pasterizovaného mlieka. Treba sa vyhýbať hlavne nepasterizovanej bryndze. Vo svojom jedálničku by ste ju počas tehotenstva nemali vôbec mať. 

MILK - AGRO

Varte s chuťou a chutne

otvoriť receptár

Otázky o zdraví

hľadám odpoveď

Čerstvé a chutné akciové produkty nielen vo vašej chladničke.

Súhlasím s pravidlami Ochrany osobných údajov.
Hore