17. 04. 2018

Plastové tašky a životné prostredie

Kedysi obchodníci tovar balili do papiera a odnášali sme si ho v plátených, prípadne v kožených taškách. Kým neprišli „do módy“ tie plastové. Presadili sa najmä tým, že sú ľahké, pevné a lacné. Ale neekologické. A na to sa akosi zabudlo. Až hrozí, že v oceánoch bude o niekoľko rokov viac plastov ako rýb. O zákone, ktorý sa usiluje tento trend zmeniť, sme sa porozprávali s Mgr. Dávidom Bortňákom, manažérom odpadového hospodárstva v spoločnosti Milk-Agro.

Čo je nové v zákone o obaloch a odpadoch a aký bol dôvod zmeny?
Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky schválili novelu zákona o odpadoch z dielne ministerstva životného prostredia, ktorá spoplatnila ľahké plastové tašky pri nákupoch s účinnosťou od 1. januá­ra 2018. Predajcovia ich musia spoplatniť, a taktiež alternatívne poskytovať iné druhy tašiek alebo tašiek určených na opakované použitie.
Novela zákona má jediný cieľ – znížiť spotrebu, a tým i produkciu ľahkých plastových tašiek. Jednoduchým spôsobom – spoplatnením. Podľa informácií z Európskej komisie, bežný Slovák za rok v priemere spotrebuje 466 igelitových tašiek. Všetko končí prevažne v komunálnom odpade, a to predstavuje značnú záťaž pre životné prostredie.

Čo znamená „ľahké plastové tašky“?
Plastové tašky delíme na tašky s hrúbkou steny nad 50 μm, ľahké plastové tašky s hrúbkou od 15 do 50 μm a na veľmi ľahké plastové tašky, ktoré majú hrúbku steny tenšiu ako 15 μm.

Ľahké plastové tašky sa musia spoplatňovať, tašky s hrúbkou steny nad 50 mikrometrov sa môžu rozdávať zadarmo?
Podľa zákona áno. Ale hrubšie a väčšie tašky sa zadarmo nedávali ani doteraz. Spoplatneniu nepodliehali skôr tie veľmi ľahké (mikroténové sáčky). Teraz už musia byť spoplatnené všetky tašky.

Pripúšťa zákon aj nejaké výnimky?
Áno, jedinou výnimkou, kedy tieto tašky môžeme poskytovať zadarmo, je kategória veľmi ľahkých plastových tašiek, a to ak ide o bezprostredné zabalenie potravín, a je to z hygienických dôvodov. Napríklad nebalené pečivo, ovocie, zelenina…
K tejto výnimke ale pribudla nová povinnosť, a to, že musíme mať aj inú alternatívu ľahkej plastovej tašky. Čiže tašku s inou hrúbkou steny alebo z iného materiálu, napríklad papierovú.

Pod slovom taška si spravidla predstavíme takú s „uchami“ na držanie…
Zákon nerozlišuje, či má tvar jednoduchého sáčku alebo tašky. Ide o plastový obal, ktorý sa poskytuje spotrebiteľom na mieste predaja tovaru.

A ak napríklad kupujúci pri pokladni poprosí: „dajte mi ešte jedno mikroténové vrecko“?
Stále je to o komunikácii so zákazníkom. Musíme im vysvetliť, že podľa legislatívy im túto tašku musíme zaúčtovať, a tiež ich informujeme, aby si začali vážiť životné prostredie, a aby začali uvažovať o tom, čo sa v budúcnosti s tou taškou po bezprostrednom použití stane.

Výšku spoplatnenia zákon neurčuje?
Zákon hovorí, že musia byť spoplatnené, ale presnú výšku neurčuje. Je na predávajúcom, aké ceny si určí na jednotlivé druhy plastových tašiek.

Škoda, že environmentálna výchova musí „ísť cez peniaze“…
Samozrejme je to finančne náročné. Všetci výrobcovia a baliči, v rámci rozšírenej zodpovednosti výrobcov, musia za uvedené obaly na trh platiť poplatky. Ako firma platíme za každý obal, ktorý dáme na trh, či už sú to plasty, papier, kompozit resp. iné komodity. Poplatky sú vysoké. Prednedávnom pribudla aj ďalšia povinnosť, platíme aj za tzv. neobaly. Do tejto neobalovej kategórie spadajú letáky a noviny, ktoré dávame do domácnosti, a taktiež končia v komunálnom odpade. Musíme evidovať ich hmotnosť, a podľa toho platíme poplatky našej Organizácii zodpovednosti výrobcov, ktorá za nás zabezpečuje splnenie záväzných limitov zhodnocovania a recyklácie odpadov z obalov a neobalov, ktoré sú pre každú komoditu dané Európskou úniou.

Neuvažovali ste o biorozpadných plastových taškách?
Určite by to bola veľmi vhodná alternatíva. Ale biodegradovateľná taška je drahšia a v konkurenčnom prostredí sa firma musí pozerať aj na ekonomiku. Určite navrhnem aj túto možnosť.

Možno by sa to malo uberať k papierovým taškám. Papier je recyklovateľný, biologicky rozložiteľný a aj spáliteľný.
Áno, je to ekologické. Čo sa týka materiálu na obaly, ekologické je aj sklo, lebo sa dá 100% recyklovať. Uvažovali sme, že pôjdeme aj do takých výrobkov, ale pri dnešnom nastavení cien je to ekonomicky neúnosné. Najmä ak sa za obaly dodané na trh platí podľa hmotnosti. Náklady nám stúpli cca desaťnásobne.
Aj napriek tomu si myslím, že táto novela je dobrá, lebo plasty našu planétu zaplavujú. Niektoré africké krajiny napríklad úplne zakázali plastové tašky. Ako povedal minister ŽP Sólymos, ľahká plastová taška sa stala symbolom nezmyselnej záťaže životného prostredia a veľmi rýchlo sa z nej stáva odpad. Zákazníkovi tašky často slúžia menej ako hodinu.

Spoločnosť Milk-Agro je známa nielen svojim angažovaním sa v separovaní obalov, ale aj výchovou spotrebiteľov, ktorá začína už na základných školách…
Chceme ešte viac zvyšovať povedomie ľudí o našej spoločnej zodpovednosti za životné prostredie, lebo environmentálna osveta je základ. Aj v zákone je v rámci hierarchie odpadového hospodárstva na prvom mieste predchádzanie vzniku odpadu. Ľudí pravidelne informujeme a začať treba samozrejme u mladých ľudí. Už sa to deje aj na Slovensku, osvetu robia odpadové firmy, mestá aj OZV-čky.

Z našich aktivít by som spomenul hlavne dlhoročnú školskú súťaž „Recykluj a vyhraj“ kde deti zbierajú obaly z viacvrstvových kombinovaných materiálov (tetrapakov) a hliníkové viečka. Z obalov vytvárajú fantastické umelecké diela, ktoré potom vystavujeme a odmeňujeme. Chcel by som ich v tomto úsilí podporiť a poprosiť, aby si vážili životné prostredie, v ktorom žijú a podieľali sa na jeho zveľaďovaní. Triedený zber je skvelý začiatok.

MILK - AGRO

Varte s chuťou a chutne

otvoriť receptár

Otázky o zdraví

hľadám odpoveď

Čerstvé a chutné akciové produkty nielen vo vašej chladničke.

Súhlasím s pravidlami Ochrany osobných údajov.
Hore