04. 07. 2017

Oslaďte si život liekom

Poznajú ho snáď v každej kultúre. Už primitívne kmene mali svojich zberačov medu, ktorí riskovali životy pri vykrádaní hniezd divých včiel, aby zabezpečili sladký a zdravý život ostatným príslušníkom kmeňa. Svojimi liečivými účinkami je med známy už celé tisícročia. Bol uctievaný a často ho dávali ako obety, alebo do hrobov ako dar pre bohov. Jeho vzácnosť podčiarkuje fakt, že do konca 19. storočia bol med jediným neimportovaným sladidlom v Európe. 



 

Med - lepkavý, pomaly tečúci, vzácny sladký liek. Vzácny preto, lebo je produktom hmyzu, hlavne včiel, a nedá sa umelo vyrobiť. Jednoducho, ak chceme med, musíme sa spoľahnúť na včely.

 

Med má vhodné chemické vlastnosti pre pečenie a je vhodnou náhradou za cukor. Vďaka vysokému obsahu prírodných cukrov a malého percenta vody sa nekazí. Pokiaľ ho skladujete správne, teda pri teplote 10 – 17°C, na tmavom mieste.

 

Základným materiálom pre výrobu medu sú sladké šťavy ako nektár kvetov či medovica stromov. Tie včely, a iné druhy hmyzu, zbierajú, pozmenia a zhustia vo svojom tráviacom ústrojenstve, čím med obohatia látkami z ich vlastného tela. Následne ho uskladnia v plástoch, ktoré zaviečkujú a nechajú v nich med dozrieť.

 

Vďaka tomuto prírodnému špecifickému postupu výroby je med jedinečnou super potravinou. Medzi jeho hlavné pozitívne účinky na náš organizmus patrí to, že pôsobí protizápalovo a antibakteriálne.

 

A preto

• pomáha liečiť vírusové ochorenia,

• ochorenia z prechladnutia,

• zápaly ústnej dutiny, afty.


 

Okrem toho, vďaka antioxidantom,

• pôsobí preventívne proti rakovine hrubého čreva,

• podporuje trvávenie,

• zbavuje telo jedov.

 

Pomáha pri

• žalúdočných vredoch,

• zápale žalúdka, dvanástorníka a hrubého čreva,

• zápche, hnačke,

• pri chorobách pečene,

• žlčníka,

• zmiernení migrény,

• problémoch so srdcom a spánkom.

 

Veľmi dobré schopnosti má aj pri vonkajšom použití:

• lieči popáleniny a rany,

• medová masáž je silne detoxikačná a revitalizačná,

• zjemňuje popukané pery,

• pôsobí dezinfekčne a urýchľuje hojenie,

• čistí pleť, napríklad pri akné, preto je súčasťou mnohých kúr na pleť a vlasy.


 

U včelárov, ale i v obchode, sa môžete stretnúť s rôznymi názvami medu. Aby ste sa v tom lepšie orientovali, je dobré vedieť, že:

Kvetový med – je med z nektárov kvetov. Napríklad najvýznamnejší a najsvetlejší je agátový med. Tiež slnečnicový, repkový a lipový med. V zásade ide o svetlé medy.

Medovicový, alebo tiež známy ako Lesný med – zbierajú včely z rastlín a stromov lesa a lúk. Najčastejšie ide o ihličnaté stromy ako smrek a jedľa, ale aj dub, buk, breza. Lesný med poznáte podľa tmavej farby a lesnej arómy.

Zmiešaný med – má výhody kvetového aj lesného medu. Môže mať farbu od svetlej až po tmavohnedú.


 

Podľa spôsobu spracovania ďalej poznáme med:

Vytáčaný – najčastejšie získavaný med. Plásty sa vložia do medometu a odstredivou silou sa med stáča priamo do nádob.

Lisovaný – med sa lisuje z narezaných plástov.

Pastový – pastovanie medu je pomerne mladá metóda spracovania, pri ktorej sa na začiatku tuhnutia kryštály medu rozbijú a med si zachováva konzistenciu pasty. Takýto med netečie, netuhne a zachováva si výbornú jemnú chuť.

Plástikový – med sa konzumuje aj s plástom, alebo sa kúsky plastu naložia do fliaš a zalejú medom.


 

Podľa druhov rastlín potom poznáme med:

Agátový – je pomerne vzácny, nakoľko agát kvitne krátko a často počas chladných dní, kedy včely nelietajú. Je to najsvetlejší med s vysokým obsahom fruktózy, čo spôsobuje, že vydrží tekutý aj 2 roky. Hovoria mu aj najsladší med. Z kvetových medov obsahuje najmenej peľových zŕn. Pri pravidelnom užívaní znížuje krvný tlak.

Lipový – celkovo najlepší med. Má svetložltú až zelenkavú farbu, je číry a má lahodnú chuť lipového kvetu. Kryštalizuje pomaly. Pôsobí proti nachladnutiu v horšom počasí, horúčkam, má protizápalový účinok, pôsobí tiež pri liečbe akútnych aj chronických zápalov horných dýchacích ciest, prieduškovej astmy, zápalov krku, nosných dutín, priedušiek, pri angíne, podporuje vykašliavanie a potenie.

Lúčny – pestrosť rastlín na lúkach zaručuje množstvo zdraviu prospešných látok v lúčnych medoch. Najmä z oblastí, kde sa hojne vyskytujú liečivé byliny. Farbu môže mať od svetložltej až po tmavočervenú a často obsahuje aj trochu medovice. Má lahodnú, jemnú chuť a prenikavú vôňu prírody. Je vhodný na prevenciu proti peľovým alergiám. Aj alergikom sa odporúča denný prísum malého množstva tohto medu počas niekoľkých týždňov pred peľovou sezónou, pre zmiernenie formy alergie.

Medovicový – asi vás prekvapí, ale medovicu vytvára cicavý hmyz, napríklad vošky pri saní rastlinných štiav, pričom vylučujú cukry. Med je tmavší, čo spôsobujú rastlinné farbivá v miazge drevín. Obsahuje veľké množstvo minerálnych látok a stopových prvkov, ako aj dextríny a viac fruktózy ako ostatné medy. V porovnaní s kvetovými medmi je aj ťažšie stráviteľný a má vysoké množstvo minerálov. Neodporúča sa jeho vysoká spotreba. Dobre ho využijete vonkajšie, na rôzne poranenia a ťažko hojace sa rany.

Pohánkový – je veľmi vhodný ako doplnok výživy pre tehotné a dojčiace ženy. Nachádza sa v ňom vo veľkom množstve prírodný rutín, označovaný tiež ako vitamím P. Medzi jeho najznámejšie vlastnosti patrí schopnosť spevňovania cievnych stien a obmedzovanie krvácavosti periférnych kapilár, najmä pri problémoch v hrubom čreve a hemoroidoch.

Repkový - je to prvý jarný med prevažne z repky, ale takisto aj z medu ovocných stromov. Tekutý priezračný med je behom týždňa schopný kryštalizovať, a preto sa často používa na výrobu pastovaného medu. Vďaka vyššiemu obsahu jednoduchých cukrov je ľahko stráviteľný a ako jediný obsahuje alkaloid – bazicin, ktorý má antirakovinové účinky.

Slnečnicový – S vysokým obsahom glukózy, vďaka čomu pri výrobe vznikajú dve vrstvy a veľké kryštály. Tento med so sladko-kyslou chuťou má vysoký obsah selénu, čo pomáha udržiavať zdravý cievny systém.

 

 

Odporúčame preto nájsť vo svojom okolí poctivého včelára a zásobiť sa rôznymi druhmi medu. 


 

MILK - AGRO

Varte s chuťou a chutne

otvoriť receptár

Otázky o zdraví

hľadám odpoveď

Čerstvé a chutné akciové produkty nielen vo vašej chladničke.

Súhlasím s pravidlami Ochrany osobných údajov.
Hore