10. 07. 2017

Moje lahodné CAPPUCCINO

Volám sa Miroslav Škorvánek som profesionálny barista a tréner. Káve sa profesionálne venujem už 8 rokov popri tom aj súťažne, či ako tréner milovníkov kávy, ktorý sa chcú zdokonaliť v príprave kávy.

S firmou Milk Agro som začal spolupracovať pred rokom, keď som si po všetkých tých rokoch konečne otvoril svoju vlastnú kaviareň v Michalovciach U Baristu – zážitok z pitia kávy.

Na začiatku som vedel že chcem podporovať slovenských výrobcov, preto som sa zameral na Sabinovskú mliekareň, ktorá má už dlhodobú tradíciu a kvalitu svojich výrobkov. V kaviarni používam na prípravu kvalitné mliečne výrobky od smotany na šľahačku, cez jogurty s probiotickou kultúrou, maslo ku croisantom či kvalitné Sabinovské syry k vínu.

V kaviarni sa najviac, čo sa týka mliečných výrobkov, používa samozrejme mlieko na prípravu všetkých mliečných kávových nápojov. Na začiatku sme používali polotučné mlieko Sabi, nakoľko frma nevyrábala 3,5% mlieko. Riešili sme to tým, že sme pridávali do mlieka smotanu aby sme zvýšili % tuku. Preto ma veľmi potešilo, keď prišli na trh z novinkou „čerstvým plnotučným mliekom 3,5%“.

Toto mlieko má pre mňa veľa predností, ale najhlavnejšou bolo to, že je čerstvé 7 dňové. Ako barista som ani nechcel pracovať s mŕtvym mliekom, ako sa hovorí mlieku, ktoré má záruku niekoľko mesiacov. Prioritou pre mňa bola čerstvosť mlieka, percento tuku, lahodná chuť, optimálny pomer bielkovín pre správnu textúru mliečnej peny a samozrejme, že je to naše slovenské mlieko. Toto mlieko odporúčam nielen všetkým baristom do kaviarní ale aj všetkým milovníkom kávy ktorý si tu svoju šálku kávy pripravujú doma.

A ako na správne pripravené cappuccino? Základom každého kávového mliečného nápoja je správne pripravené espresso. Takže sa to týka aj cappuccina. Šálka na cappuccino má objem okolo 180 ml a musí byť vždy nahriatá. Do tejto šálky si pripravíme dokonalé espresso.

Zoberieme si čerstvé vychladené plnotučné mlieko, ktoré si nalejeme do konvičky zhruba tak do polovice a napeníme si ho tryskou na paru na vašom stroji. Teplota mlieka po napenení sa pohybuje od 55 – 65 °C.

Dbajte na to, aby teplota nepresiahla teplotu 65 °C, lebo potom sa mlieko prevarí, stráca prirodzenú sladkosť ktorá je v mlieku, mlieko zhorkne a je tažké na žalúdok. Mlieko musí mať hladkú textúru bez bubliniek. Ak máme hotové mlieko nalejeme si ho do espressa v šálke. Ak budeme liať po okraji šálky mal by sa nám vytvoriť okolo šálky hnedý prstenec z cremy espressa a biely stred. Naliatie mliečne peny nesmie presiahnúť okraj šálky mal by byť zarovno s vrchom šálky. Toto je tradičné cappuccino, kde hrúbka mliečnej peny sa pohybuje okolo 1 cm. Môžeme sa hrať s mliekom a liatím mlieka z konvičky do espressa v šálke vytvárať rôzne vzory na cappuccine ,, tomu sa hovorí technika latte art,,.

Týmto dosiahnete lahodné správne pripravené cappuccino, ktoré má lahodnú chuť a textúru. K tradičnému správne pripravenému cappuccinu netreba cukor, pretože je prirodzene sladké. Ale ak máte radi cappuccino posypané škoricou alebo kakaom, či dochutené sirupom tak prečo nie. Je na každom z nás ako si vychutnáva tu svoju šálku kávy, alebo svoje obľúbene cappuccino doma či v kaviarni. Hlavné je, aby bolo správne pripravené.

Tak dúfam že som vás naladil na cappuccino. Skúste si ho pripraviť doma alebo zájsť za svojim baristom aby vám ho pripravil správnym spôsobom a samozrejme z čo najčerstvejšieho mlieka. Cappuccino je najobľúbenejší mliečny nápoj na svete. Je zmyselné a sexi...  

MILK - AGRO

Varte s chuťou a chutne

otvoriť receptár

Otázky o zdraví

hľadám odpoveď

Čerstvé a chutné akciové produkty nielen vo vašej chladničke.

Súhlasím s pravidlami Ochrany osobných údajov.
Hore