19. 02. 2018

Mlieko ako kozmetický prostriedok

Mlieko ako obľúbený nápoj ku konzumácii pre svoje cenné zdroje, to nie je nič nezvyčajné. Aj keď sa posledné roky pri náraste rôznych potravinových intolerancií vedú o jeho vhodnosti, či nevhodnosti v jedálničku dospelých dlhé diskusie. Na druhej strane, mlieko ako kozmetická surovina na pleť a vlasy, je oveľa menej známa a nedocenená. Pritom o jeho skvelých kozmetických účinkoch vedela už egyptská kráľovná Kleopatra, ktorá sa kúpala v oslom mlieku.

Vďaka obsahu mliečneho tuku dokáže mlieko pleť upokojiť a hydratovať. Tuk je ľahko vstrebateľný a dodá podráždenej pleti nielen 140 mastných kyselín, ale aj rozpustené vitamíny A, D, E a K. Vitamín E rozpustný v tukoch dokáže v kombinácii s trochou olivového oleja pleť regenerovať a dodať jej stratenú pružnosť. Najlepšie je samozrejme použiť plnotučné mlieko. Vplyvom kyseliny mliečnej dochádza k „zlupnutiu“ vrchných vrstiev pokožky, preto je mlieko užitočné na ošetrenie akné.

Rovnako dobre ako čisté mlieko poslúži tiež biely jogurt a tvaroh. V kombinácii s olivovým alebo kokosovým olejom sa blahodarné účinky na vysušenú a vyčerpanú pokožku násobia. Mliečna maska s pridaním medu alebo podobná kombinácia rozpustená v kúpeli urobia pleť zamatovou a vláčnou. Mliečne obklady sú balzamom na spálenú pokožku v letných mesiacoch.

Podobne je možné tieto zdroje z kuchyne využiť aj pri ošetrení vlasov. Zmes dvoch rozšľahaných vajíčok a pár lyžíc mlieka pomôže napraviť poškodenú a vysušenú hrivu a vrátiť jej lesk. Dobrou alternatívou na pokožku a vlasy je nielen mlieko kravské, ale aj kozie, či ovčie. Tento elixír zabráni ich lámaniu, štiepeniu končekov a dokonca vypadávaniu.

Ak by ste však predsa uprednostnili niečo sofistikovanejšie, mnohé firmy vám ponúknu mliečnu zložku v podobe kvalitnej a voňavej kozmetiky. Avšak samozrejme v iných finančných intenciách.

MILK - AGRO

Varte s chuťou a chutne

otvoriť receptár

Otázky o zdraví

hľadám odpoveď

Čerstvé a chutné akciové produkty nielen vo vašej chladničke.

Súhlasím s pravidlami Ochrany osobných údajov.
Hore