05. 12. 2017

Mikuláš, čo mi dáš?

„Mikuláš, čo mi dáš?“ začali už možno recitovať vaše či susedove deti a vy ste sa spamätali lebo si treba poriadne vyčistiť čižmičky. Je totiž najvyšší čas! Nevieme aké tradície fungujú práve u vás doma, ale v niektorých domácnostiach zíde čo chvíľa tajomná postava z nebies po zlatom rebríku, spustí sa komínom alebo dôstojne vojde dverami, aby nadelila do čižmičiek nejakú tú maškrtu. Tradíciu obdarovávať deti sladkosťami na začiatku adventu vraj začali Holanďania, ale v rôznej obmene sa vyskytuje vo viacerých krajinách Európy. Holanďania si svojho Sinter Klaasa doviezli dokonca do Nového sveta – Ameriky, aby sa z neho neskôr vykľul dobre známy Santa Claus.

Skutočná predloha svätého Mikuláša, biskup z Myry, žil niekedy v 3. storočí a darčeky síce nerozdával, ale všetok svoj zdedený majetok rozdal chudobným a potrebným a vždy sa vedel zastať slabších. Preto je 5. decembra večer v niektorých regiónoch znázorňovaný postavou s biskupskou čiapkou, plášťom a palicou. Prečo ho sprevádzajú ešte aj čert a anjel, o tom by sa dalo nájsť veľa výkladov a legiend. Isté je, že už si to ani inak nevieme predstaviť. Čert občas iba tak zľahka postraší neposlušné deti a zatrasie reťazou a anjel ich upokojí, aby pre nich tradícia zostala stále peknou spomienkou. Pre všetky deti je to dobrá príležitosť naučiť sa peknú básničku a predviesť sa v plnej paráde.

V čižmičkách či balíčkoch si nakoniec všetci nájdu niečo skvelé pod zub, a opakovane avizované uhlie a zemiaky sa nakoniec nekonajú. V dávnych socialistických časoch boli deti vďačné za nedostatkové mandarínky či pomaranče, dnes je ponuka ovocia a sladkostí neuveriteľne široká, ťažko Mikulášovi vyberať. Ale vzácnou komoditou je možno práve pred Vianocami náš čas. Preto by mali byť tieto tradície príležitosťou hlavne k spoločným rodinným stretnutiam a zážitkom či už priamo doma alebo na rôznych školských besiedkach.

Veď cez detskú radosť a nedočkavosť sme často najviac obdarovaní aj my dospelí.

MILK - AGRO

Varte s chuťou a chutne

otvoriť receptár

Otázky o zdraví

hľadám odpoveď

Čerstvé a chutné akciové produkty nielen vo vašej chladničke.

Súhlasím s pravidlami Ochrany osobných údajov.
Hore