09. 04. 2018

Kvalitné moldavské vína

MILK - AGROKvalitné francúzske vína už dávno nie sú na európskom trhu osamotené. Talianske, španielske, ale aj maďarské či slovenské ich dobiehajú, ba v mnohom sa im aj vyrovnajú, aj ich predčia. V uplynulých rokoch k nim pribudli vína zo slnečného Moldavska. Porozprávali sme sa o tom s pánom Marekom Buckom, vedúcim obchodného oddelenia Sabinov v spoločnosti Milk-Agro.

 

Aké boli začiatky dovozu moldavských vín na Slovensko?
Spoločnosť Milk-Agro dováža a predáva moldavské vína už asi šesť rokov, ale moldavské vína sa tu dovážali už predtým. A asi tri roky sa etablujú aj vo veľkých obchodných reťazcoch.

Čo je pre moldavské vína charakteristické? A aké sú ich prednosti?
Vinohrady v Moldavsku sú na približne rovnakej zemepisnej šírke ako vinohrady vo Francúzsku. Veľkou výhodou Moldavska je vysoký počet slnečných dní počas leta a aj to, že od Čierneho mora prúdi vlhký vzduch. To vytvára optimálnu kombináciu pri dozrievaní hrozna. Stručne sa dá povedať, že najväcšou prednosťou moldavských vín je kvalitné víno za príjemnú cenu…

Používajú moldavskí vinári pri pestovaní hrozna menej chémie v porovnaní s ich kolegami v krajinách s tzv. intenzívnym poľnohospodárstvom?
V tom veľký rozdiel nebude. Súčasní veľkí vinári pracujú s chémiou, dovážanou z vyspelých krajín. Postreky sú presne počítačovo riadené, aktuálne informácie o poveternostných podmienkach prijímajú cez družice. Veľmi presne je vypočítané kedy, v ktorý čas, v ktorú hodinu sa má použiť aká postreková látka. Ide o to, aby postrekovej látky aj postrekov bolo čo najmenej a aby boli čo najúčinnejšie. A Moldavčania pracujú s najmodernejšou šetrnou chémiou. Po tejto stránke sú Moldavci veľmi ďaleko. Používajú najmodernejšie technológie a prísne strážia kvalitu.

Aj to im pomáha presadiť sa v obrovskej konkurencii na európskych trhoch?
Určite áno. Predtým vyvážali asi 90 percent svojej produkcie do Ruska. Ale nechceli byť závislí len na Ruskom trhu, preto hľadali iné možnosti. A to je smer západ, k nám na Slovensko, ale aj do Čiech, do Poľska, aj ďalej…

Aké vína dovážate?
Dovážame najmä suché a polosladké vína. Čo sa sortimentu týka, je to päť – šesť odrôd. Spolupracujeme s firmami Migdal-P a Cricova. Od firmy Cricova sme dovážali kvalitné šumivé vína. Šumivé vína sa delia podľa spôsobu zrenia. Najjednoduchšie je zrenie vo veľkých nádobách, náročnejšie sú dlhšie zrejúce vína a najdrahšie sú, samozrejme, vína, zrejúce vo fľaši. To je tradičný spôsob, fľaše sú dole hrdlom a otáčajú sa ručne. Základom ich kvality je pravidelné ručné otáčanie, aby sa kal usadil pri korku. Potom sa koniec fľaše zamrazí, odoberie sa zátka s kalom a nanovo sa zazátkuje. Oxid uhličitý (to sú tie príjemné bublinky, ktorými víno „šumí“), nachádzajúci sa vo víne, je prirodzene vytvorený, nie je pridávaný umelo. Takéto vína sú kvalitou výroby na úrovni šampanských vín, vyrobených v oblasti Champagne. Samozrejme, moldavské vína nemôžu mat takýto názov.

Predáva sa viac suché alebo polosladké?
Ľuďom najviac chutia kvalitné polosladké vína, ale predáme aj veľa kvalitných suchých vín. Predaj polosladkých a suchých je
v pomere 3:1.

Dezertné vína?
Zo sladkých vín ponúkame Kagor, nazývané vínom cárov. To víno má svoju dlhú históriu ajeho pôvod je vo Francúzsku. Do Ruska bolo privezené za čias cára Petra Veľkého, ktorému tak učarilo, že nariadil vysadenie viníc s touto odrodou. Vínu Kagor sa pripisujú vyššie vlastnosti, než v skutočnosti má, vrátane liečivých. Ale je to príjemne sladké, až dezertné víno, s vysokou cukornatosťou, pričom cukornatosť je prírodná, bez pridávania cukru. „Moldavské“ slnko dokáže dať hroznu dostatok cukru, takže sa nemusí pridávať.

Navštívili ste moldavské vínne pivnice? Kolujú o nich neuveritelné historky…
Napriek viacerým pozvaniam som v nich ešte nebol. Ale z rozprávania moldavských partnerov viem o nich veľa zaujímavostí. Moldavsko nie je hornatá krajina, takže kameň, potrebný na stavbu diaľnic, ťažia z podzemia. Vzniknuté šachty nezasýpavajú, ale upravia ich a využívajú ako pivnice. Ich množstvo je takmer nepredstaviteľné. Napríklad len firma Cricova má 120 kilometrov takýchto pivníc, pričom asi 60 kilometrov aj aktívne využíva. Tie pivnice, v podstate šachty po ťažbe kameňa, sú aj 90 metrov pod zemou. To znamená, že je tam stabilná teplota od 9 do 13 °C, vlhkosť 85 – 95 %, čiže je to priam ideálne prostredie na uskladnenie vín. Je to ako mesto pod zemou a sú tam uskladnené milióny fliaš vína.

Ďakujeme za rozhovor a prajeme veľa príjemných chvíľ pri pohári kvalitného vína.

MILK - AGRO  MILK - AGRO  MILK - AGRO  MILK - AGRO

MILK - AGRO

Varte s chuťou a chutne

otvoriť receptár

Otázky o zdraví

hľadám odpoveď

Čerstvé a chutné akciové produkty nielen vo vašej chladničke.

Súhlasím s pravidlami Ochrany osobných údajov.
Hore