22. 12. 2017

Fondue

Fondue (čítaj „fondi“) je tradičná švajčiarska syrová špecialita, ktorú si však môžete pripraviť aj u vás doma.

Kedysi dávno vraj alpskí pastieri, ktorí boli hladní a mali po ruke predovšetkým kvalitný syr, roztavili ho na ohníku a potom doň namáčali chlieb. Takto zahnali pomerné rýchlo a jednoducho hlad a dali tak základ skvelej pochúťke. Má tú vlastnosť, že sa pri nej môžu stretnúť priatelia či rodina a očakáva sa, že spoločné zdieľanie jedla utuží ich vzťahy. Môžete si k takémuto syrovému posedeniu opatriť rovno špeciálnu fondue súpravu. Syr sa totiž nielen roztopí, ale treba ho udržiavať v tekutom stave po celý čas, kým sa nezje všetok.

K namáčaniu sú zasa potrebné špeciálne vidličky s dlhou rukoväťou. Ale na druhej strane si vieme vystačiť aj s tým čo máme doma, hlavne nech je dobrá nálada. Roztopený syr v hrnci stačí preložiť na malú platničku a ak nie je dlhá vidlička, poslúži aj špajdľa. Dôležitý je však syr lebo ten môže veľa pokaziť. Na fondue vyberajte kvalitný tvrdý syr, napríklad taký syr Volovec z ponuky Milk Agro je pre tento účel výborný. Roztopený sa zvykne prichutiť bielym vínom, kajenským korením či muškátovým orieškom. Kotlík treba vytrieť cesnakom a do syru pridať štipku škrobu.

To aby syr nezostával na dne a jeho konzistencia bola rovnako hustá v celom objeme. Namáčajte v ňom opečené kocky chleba, opečené zemiaky alebo predvarenú zeleninu. Kúsky chleba si ešte môžete natrieť maslom a ochutiť rozotretým cesnakom. Suroviny k namáčaniu musia byť tak akurát veľké, aby sa zmestili na vidličku a aby sa v teplej omáčke nerozmrvili. Chlebík by mal mať aspoň z jednej strany kôrku, zelenina ani zemiaky nesmú byť celkom mäkké. Horúci syr vám môže pokvapkať nábytok alebo obariť kožu, je potrebné byť preto mimoriadne opatrný, prípadne pripraviť každému stolovníkovi malý tanierik.

V každom prípade zažijete kopec zábavy a skvele sa najete. Ku kvalitnému syru patrí dobré vínko a fondue môže byť dobrou príležitosťou na pekný večer v spoločnosti blízkych.   

MILK - AGRO

Varte s chuťou a chutne

otvoriť receptár

Otázky o zdraví

hľadám odpoveď

Čerstvé a chutné akciové produkty nielen vo vašej chladničke.

Súhlasím s pravidlami Ochrany osobných údajov.
Hore