11. 04. 2017

Akčná trojka

Mnohé vedomosti, ktoré naši predkovia získali stáročným pozorovaním, potvrdzuje aj dnešná veda.
Okrem očistného pôstu, ktorý mal svoju motiváciu spravidla v náboženstve, používali na jarné prečistenie organizmu trojicu bylín: Cesnak Medvedí, žihľavu a púpavu.
 

Cesnak Medvedí v lese zacítime podľa vône skôr, ako ho zbadáme. Vôňou ho aj spoľahlivo odlíšime od vzhľadovo podobnej, ale jedovatej, konvalinky. Cesnak Medvedí nájdeme v lese už od apríla, v období pred májovým kvitnutím je najlepší a na náš organizmus má mohutné prečisťovacie účinky. Jeho názov odvozdujú od toho, že ho vraj medvede jedia po dlhom zimnom spánku, aby si ním prečistili žalúdok, črevá a krv. Cesnak Medvedí má podobné účinky ako bežne používaný cesnak, len je oveľa liečivejší. Listy v porovnaní so strúčikom cesnaku nielenže obsahujú ešte navyše chlorofyl, ale aj výborne chutia. Či už v jarných šalátoch, alebo len tak, nadrobno narezané na „maslovom“ chlebe. Pridávame ho aj do polievok, ale až tesne pred jedením, aby sa zbytočne neuvaril.
Zdravotné účinky Cesnaku Medvedieho sú mnohoraké: čistí žalúdok a črevá, pomáha proti hnačkám aj zápcham, vyháňa z čriev hlísty, škrkavky a iné črevné parazity. Lieči tie druhy srdcových ťažkostí, ktoré majú pôvod v chorom žalúdku. Pomáha liečiť zahlienené pľúca a ťažkosti s dýchaním, zároveň čistí obličky a močový mechúr. Tým, že čistí celý organizmus, jeho pravidelným používaním sa zlepšuje pamäť a aj stav kože. Ľudia trpiaci lišajmi a kožnými vyrážkami si účinky tejto vzácnej rastlinky nevedia vynachváliť. Čerstvé listy obsahujú vitamín C, horčiny, fytoncidy, silice so sírnymi zložkami a čpavkom. A ešte jedna zaujímavosť: známa účinná látka cesnaku – allicin, je v čerstvých listoch vo forme alliinu. Až po porušení rastlinných buniek pri žuvaní sa táto látka enzymaticky štiepi na antibakteriálny allicín, ktorý pomáha pri chrípke, nachladení, angínach, ničí stafylokoky a streptokoky. Keďže sušené listy strácajú väčšinu zdravotných účinkov, konzumujeme ho sezónne čerstvý alebo pripravíme liehovú tinktúru, ktorú ale konzumujeme radšej po kvapkách…

Žihľavou sa liečilo už v staroveku. Je taká liečivá, že ak by nepŕhlila, dávno by ju hmyz a zvieratá doslova vyjedli z povrchu zemského. Najčastejšie sa využívajú jej diuretické účinky. No žihľava je nielen močopudná, ale aj krvčistiaca a zároveň krvotvorná liečivá rastlina. Najlepšie sú mladé výhonky na jar alebo hocikedy po kosení, keď mladé výhonky znovu vyrastú. Pripravujeme si z nich čaj, ktorý pijeme po dúškoch a, samozrejme, bez cukru.
Kto neobľubuje žihľavovú chuť, môže si do čaju pridať trochu mäty piepornej alebo rumančeku. Žihľavový čaj pijeme po dúškoch počas jarných dní, prečistí nám organizmus.
Niekoľkotýždňové pitné žihľavové kúry sa odporúčajú pri chorobách pečene a žlčníka, sleziny, pri žalúdočných kŕčoch a vredoch a pri pľúcnych chorobách. Z čerstvej mladej žihľavy naši predkovia robievali šalát alebo prívarok, podobne ako zo špenátu. Takto si zabezpečili prísun železa a chlorofylu najmä v jarných mesiacoch. Čistiace a liečivé účinky žihľavy na ľudský organizmus majú pozitívny vplyv aj pri takých ťažkostiach, ako sú bolesti hlavy, škrvny na koži, svrbenie kože, ischias, zápaly nervov, dokonca v niektorých prípadoch žihľava pomohla pri rakovine žalúdka. Pri niektorých ochoreniach je účinná, aj keď ju nekonzumujeme. Pri reumatizme sa ňou stačí pravidelne pošľahať a ak chceme mať krajšie a pevnejšie vlasy, po umytí si ich oplachujeme žihľavovým vývarom.

Púpava je nielen krásna, ale je najrozšírenejšou medzi liečivými bylinami a najliečivejšou medzi burinami. Je liečivá úplne celá. Z jej mladých listov naši predkovia robievali jarný šalát, ktorý konzumovali denne ku každému jedlu. Dodával v jarných mesiacoch po dlhej zime vyčerpanému organizmu vitamíny a chlorofyl spolu so železom, ako aj vitamíny A, B, C, D a minerály draslík, vápnik, železo a sodík.Výpočet pozitívnych účinkov na ľudské zdravie je naozaj veľký.
Pomáha pri chorobách pečene a žlčníka, najmä stonky a ich „mlieko“, ktoré pomáhajú rozpúšťať niektoré druhy žlčových kameňov. Ďalej pomáha pri problémoch s pankreasom, pri prečistení čriev, obličiek a celého tela, pri vyplavovaní toxínov z krvi. Koreň, stonka aj listy pomáhajú pri trávení, čistia žalúdok a zvyšujú chuť do jedla. Obsahom vitamínov pomáha pri únave a celkovej slabosti. V súčasnosti prebiehajú viaceré klinické štúdie na preskúmanie jej protirakovinových vlastností. Doterajšie výskumy ukazujú, že je účinná aj pri takých húževnatých typoch rakoviny, akou je rakovina slinivky brušnej, ktorá má až 95-percentnú mortalitu. Aj pri vysokých dávkach účinných protirakovinových látok extrahovaných z púpavy nepoškodzuje takéto liečivo zdravé bunky.
Púpavu používali ľudia celé stáročia po celom svete, od starovekého Grécka, cez Čínu až po amerických Indiánov. Je čas znovuobjaviť túto takmer zázračnú rastlinu. Konzumujeme ju celú, koreň, listy, stonky, kvety. Z kvetov môžeme robiť púpavový med, koreň a listy môžeme sušiť, aby sme ju mali k dispozícii počas celého roka. Netreba azda pripomínať, že ju zberáme ďalej od ciest a znečistených prostredí. Pri sušení pozor, ľahko plesnivie a najmä koreň napadá hmyz .

 

M.BER

MILK - AGRO

Varte s chuťou a chutne

otvoriť receptár

Otázky o zdraví

hľadám odpoveď

Čerstvé a chutné akciové produkty nielen vo vašej chladničke.

Súhlasím s pravidlami Ochrany osobných údajov.
Hore