05. 09. 2017

Upečte si desiatu

Školský rok sme úspešne odštartovali a nastal čas príprav každodennej desiaty. A pretože vieme, že vyberavé detské jazýčky sa nie vždy uspokoja s jednoduchým chlebíkom s maslom, vybrali sme pár receptov na chutné a na prípravu veľmi jednoduché pochúťky z lístkového cesta.

Či už si pripravíte cesto doma podľa domáceho receptu, alebo siahnete po polotovare veríme, že sa nami necháte inšpirovať a spestríte deň nie len deťom v škole...

Paradajkové koláčiky

Potrebujeme:

lístkové cesto

3 paradajky

1 vajce

1 strúčik cesnaku

niekoľko lístkov bazalky

soľ a čierne korenie

olej

Postup:

Lístkové cesto si rozvaľkáme a nakrájame na štvorce alebo iné tvary. Tie preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Každý kúsok potrieme rozšľahaným vajíčkom. Paradajky nakrájame na plátky a na každý kúsok cesta položíme jeden. Posypeme čiernym korením a troškou soli. Pečieme pri teplote 180°C približne 15 minút.

Lístky bazalky nakrájame nadrobno a pridáme k nim pretlačený cesnak a trošku oleju. Touto zmesou potrieme upečené koláčiky.

 

Makový mrežovník

MILK - AGRO

Potrebujeme:

1 lístkové cesto

100 g maku

50 g práškového cukru

Šťava z ½ citróna

1 vajce

Postup:

Lístkové cesto rozdelíme na 1/3 + 2/3. Väčšiu časť rozvaľkáme a narežeme na štvorce, alebo obdĺžniky,  tak veľké aby sa pohodlne vošli do škatuľky na desiatu.

Mak pomelieme, zmiešame s cukrom, citrónovou šťavou a trochou prevarenej vody, tak aby sme získali tuhú zmes.

Plnku dáme na cesto, do stredu. Okraje necháme voľne.

Rozvaľkáme druhu časť cesta a ostrým nožom v ňom urobíme zárezy tak, aby jednotlivé rady boli od seba asi 1 cm a susedný zárez bol vždy v priestore medzi. Potom plát nakrájame na rovnaký počet štvorcov, alebo obdĺžnikov, ako máme na plechu. Každý kúsok jemne natiahneme a priložíme na diel s plnkou. Okraje popritláčame. Potrieme rozšľahaným vajcom a dáme upiecť do vyhriatej rúry. Vychladnuté poprášime cukrom.

 

Tyčinky s prosciuttom

Potrebujeme:

1 lístkové cesto

35 g šunky prosciutta

1 vajce

Postup:

Najskôr si lístkové cesto trochu rozvaľkáme. Trochu ho potrieme rozšľahaným vajcom a naukladáme naň šunku. Potom rozkrájame cesto spolu so šunkou na pásiky, zvrtneme do vrkoča, položíme na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme vajíčkom. Pečieme v rozohriatej rúre pri 200 °C cca 12 minút.

 

Slimáky

MILK - AGRO

Potrebujeme:

1 lístkové cesto

50 g šunky, alebo salámy

50 g plátkového syra

Soľ, korenie, bylinky podľa chuti

Kečup, majonéza, alebo nátierkové maslo

Môžeme pridať aj kyslú uhorku, čerstvé paradajky, papriku

Postup:

Cesto vyvaľkáme asi ma 4-5 mm. Ak chceme môžeme ho potrieme kečupom, alebo nátierkovým  maslom. Na cesto naukladáme tesne vedľa seba šunku, alebo salámu. Na to navrstvíme syr.

Cesto zrolujeme a narežeme na 3-4 cm. Kúsky ukladáme na plech a pečieme.

Hot dog

MILK - AGRO

Potrebujeme:

500 g lístkového cesta

500 g tenkých párkov

50 g syra

1 vajce

Postup:

Cesto vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika s hrúbkou 4-5 mm. Cesto narežeme na prúžky hrubé 1,5 – 2 cm. Z párkov odstránime obal, stred narežeme a do vzniknutého otvoru vtlačíme nastrúhaný syr. Párky špirálovito obalíme pásikmi cesta.

Plech vystelieme papierom na pečenie a uložíme naň obalené párky.

Povrch potrieme rozšľahaným vajíčkom, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 15-20 minút pri teplote 200 stupňov. Môžeme podávať teplé ale aj studené.

 

Bryndzové taštičky

Potrebujeme:

1 lístkové cesto

250 g bryndze

1 čajová lyžička sladkej červenej papriky

1 menšiu cibuľu, alebo pažítku

Postup:

Cibuľu nakrájame nadrobno, zmiešame s bryndzou a paprikou.
Lístkové cesto vyvaľkáme asi na 3-5mm vykrajujeme formou na pirohy, alebo narežeme na štvorce. Opäť platí, že veľkosť štvorca by mala byť taká aby sa zmestil do nádobky na desiatu. Do každého dielu dáme primerané množstvo plnky a preložíme na polovicu. Okraje dobre popritláčame.
Pečieme v rúre na 180°C približne 15 minút.

 

Košíčky

MILK - AGROPripravujeme vo forme na muffiny.

Cesto vyvaľkáme na 3-5mm a vykrajujeme z nich kolieska asi o 2 cm väčšie ako je otvor formy. Každý otvor najprv vyplníme papierom na pečenie, potom do neho vložíme koliesko z cesta.

Ako náplne môžeme potom pripraviť:

Špenátovú s lahôdkovým tofu

Potrebujeme:

1 cibuľa

2-3 strúčiky cesnaku

2 lyžice olivového oleja

300g listového špenátu

2x 180g tofu lahôdkové

4 sušené paradajky

1 vajíčko soľ

Postup:

Najemno nakrájanú cibuľu a cesnak orestujte na oleji, pridajte špenát, soľ a poduste do mäkka. Pridajte rozdrvené tofu a premiešajte cca 2 minúty.  Kolieska naplňte pripravenou zmesou, zahnite okraje, potrite vajíčkom, ozdobte kúskom sušenej paradajky.

Šunková s vajíčkom

Potrebujeme:

300 g šunky

4 vajcia

200 g tvrdého syra Volovec, alebo Sabinovská tehla

Soľ, koreniny a bylinky podľa chuti  

Postup:

Šunku nakrájame na drobno zmiešame s nastrúhaným syrom a vajíčkami. Dochutíme korením a bylinkami podľa chuti dosolíme

Pečte pri teplote 180˚C 20 min.

MILK - AGRO

Varte s chuťou a chutne

otvoriť receptár

Otázky o zdraví

hľadám odpoveď

Čerstvé a chutné akciové produkty nielen vo vašej chladničke.

Súhlasím s pravidlami Ochrany osobných údajov.
Hore