06. 11. 2017

Pohánka ako superpotravina

Pôvodnou domovinou pohánky je stredná a juhovýchodná Ázia, kde sa pestuje už tisíce rokov.  Do európy ju značne rozšírili Mongoli. V15. storočí sa pestovanie pohánky obmedzilo len na pár krajín, ale udomácnila sa napríklad na Morave. Je citlivá na chemikálie, a preto sa môže pestovať len na nekontaminovaných pôdach. Chráni vás pred voľnými radikálmi, pretože obsahuje antioxidanty a tiež vzácny vitamín P. Pomáha pri krvácaní, posilňuje žily a cievy, imunitu, no aj potenciu.

Pohánka, pôvodne označovaná ako potravina chudobných, je vďaka svojmu obsahu prospešných látok  zaraďovaná aj medzi superpotraviny, čiže medzi TOP zdravé potraviny. Je veľmi cennou plodinou nielen pre možnosti obohatenia jedálnička o potravinu, obsahujúcu široké spektrum vitamínov a minerálov, ale predovšetkým pre obsah rutínu. Nespornou výhodou pohánky je aj absencia lepku, preto je veľmi vhodná napr. pri bezlepkovej diéte.


VEDELI STE, ŽE?

  • pohánka sa dostala do Európy vďaka nájazdom Mongolov, ktorí ju mali zaradenú do svojho bežného jedálnička?
  • pohánka je ľahko stráviteľná, obsahuje vlákninu, vitamíny (hlavne vitamín P, rutín, ktorý zvyšuje pružnosť kapilár a má vplyv na znižovanie vysokej hladiny krvného tlaku) a minerály?
  • pohánka má priaznivý vplyv na pečeň, trávenie a cievny systém?
  • pohánka obsahuje vápnik, zinok, selén, draslík, horčík a železo?
  • pohánka zaznamenáva v súčasnosti svoje znovuobjavenie ako potraviny moderných kuchýň
  • vďaka svojím pozitívnym účinkom na zdravie
  • pohánka patrí k obľúbenej potravine ľudí stravujúcich sa podľa bezlepkovej diéty?
MILK - AGRO

Varte s chuťou a chutne

otvoriť receptár

Otázky o zdraví

hľadám odpoveď

Čerstvé a chutné akciové produkty nielen vo vašej chladničke.

Súhlasím s pravidlami Ochrany osobných údajov.
Hore